সিকিউরিটি প্রিন্টিং কর্পোরেশন বাংলাদেশ লি.
পদের নাম : অফিসার
পরীক্ষার তারিখ : ১১.১০.২০২৪;
সময় : ৬০ মিনিট;
পূর্ণমান : ১০০
১. ‘কালাপাহাড় আখ্যান’ অনুসারে করে সৈয়দ সুলতান রচনা করেন—
ক) ইউসুফ-জুলেখা
খ) নবী-বংশ
গ) রসূলবিজয়
ঘ) জান্নাতনামা
✅ উত্তর: গ)
২. ‘বেহুলা’ কাব্যের সংলগ্ন প্রেক্ষাপট অংশ—
ক) মৈনামতীর গীতিকা
খ) পূরবঙ্গ গাথা
গ) মনসামঙ্গলের রূপকথা
ঘ) ফ্রেন্ডসের সাথের গল্প
✅ উত্তর: গ)
৩. সাম্প্রতিক থেকে প্রাপ্ত মুক্তিযুদ্ধের সংগ্রহে রয়েছে কোন
ক) গোরান
খ) গোমালতলা
গ) তেঁতুলিয়া বালি
ঘ) ঘরে-বাইরে
✅ উত্তর: ঘ)
৪. মধ্যযুগের পদ্যে কোন রচনায় পূর্ববঙ্গীয় ভাষার প্রচলন ব্যবহার দেখা যায়?
ক) কৃষ্ণকমল
খ) শ্রীকৃষ্ণের লীলা
গ) চণ্ডীমঙ্গল কাব্য
ঘ) রামায়ণ কাব্য
✅ উত্তর: গ)
৫. আলালের ক্যানভাস কেমন চরিত্রের প্রতিচ্ছবি?
ক) দারিদ্র দান
খ) সুখুপুরুষ
গ) জিন্নাত বাদশা
ঘ) বানান-হারা
✅ উত্তর: খ)
৬. ‘একুশে ফেব্রুয়ারি’ সংকলনটি সম্পর্কিত কোন তথ্যটি সঠিক?
ক) এটি প্রকাশিত ১৯৫২ খ্রিঃ
খ) এটি কবিতা সংকলন
গ) এতে সমসাময়িক সাহিত্য শিরোনাম আছে
ঘ) এর প্রণেতা মোহাম্মদ সুলতান
✅ উত্তর: ঘ)
৭. আধুনিক যুগের অনুরূপে সাজানো শব্দচ্ছন্দ—
ক) বোধম, ব্রত, ব্যথা
খ) জ্ঞান, জ্যোতি, ব্যঞ্জনা
গ) কাব্য, কলান্দ, কাব্যন
ঘ) বাণী, সঙ্গীত, বচন
✅ উত্তর: খ)
৮. প্রতিশব্দ বানান—
ক) মধুময়—মধুর
খ) মনময়—মনোময়
গ) আনন্দময়—আনন্দিত
ঘ) অভিমানী—অভিমানিত
✅ উত্তর: খ)
৯. Uprising শব্দের বাংলা পরিভাষা—
ক) বিদ্রোহ
খ) অধিকার
গ) উত্তরণ
ঘ) অভ্যুত্থান
✅ উত্তর: ঘ)
১০. মানবের সর্বাধিক উন্নত রূপ কোনটি?
ক) নির্লজ্জ নির্লিপ্ত
খ) সে-সে
গ) বুদ্ধিবৃত্ত
ঘ) লোকবুদ্ধি
✅ উত্তর: গ)
১১. তত্ত্বজ্ঞ সমাজের অন্তর্গত কোনটি?
ক) চিকিৎসা
খ) শান্তিপাঠ
গ) ধি-অভি
ঘ) চতুর্বেদ
✅ উত্তর: ঘ)
১২. ‘মৃত্যু’ শব্দের দুটি উৎপত্তি কোন অর্থ প্রকাশ করে?
ক) অর্থহীন
খ) অস্তিত্ব
গ) অমর
ঘ) মন্দ
✅ উত্তর: খ)
১৩. লৌহ-সোনা-অক্ষরালয় বৈশিষ্ট্যযুক্ত ধাতু—
ক) স
খ) ম
গ) ত
ঘ) ধ
✅ উত্তর: খ)
১৪. বৌদ্ধধর্মে ‘আবুল ফজল’ কোন ধরনের রচনা?
ক) গদ্যগ্রন্থ
খ) দিনলিপি
গ) কবিতাসংগ্রহ
ঘ) উপন্যাস
✅ উত্তর: খ)
১৫. কাজী নজরুল ইসলামের রচনাবলীর প্রথম সম্পাদক করেন—
ক) আব্দুলজামান
খ) আব্দুল কাদির
গ) আব্দুল হক
ঘ) রফিকুল ইসলাম
✅ উত্তর: খ)
১৬. রাণী ও সাঁওতাল চরিত দুটি জাতীয়উদ্যানে কোন
কারিশিল্পের অন্তর্গত?
ক) রাজশাহী
খ) সোনার বাড়িয়ার ঘাট
গ) নলডাঙ্গার ঘাট
ঘ) রামেকট্রা
✅ উত্তর: গ)
১৭. বাংলা ছন্দপ্রকৃতির সাধিত মাত্রা কোনটি?
ক) গীতিকা
খ) মাপখানি
গ) পালাবদল
ঘ) ব্যাকরণ
✅ উত্তর: খ)
১৮. “নরম + অহিংসা = নরমোহিংসা”। এখানে ‘অহিংসা’
শব্দের মূল কী?
ক) অধিসত্ত্ব
খ) অনুরাগত
গ) অসুরত্ব
ঘ) সুন্দর
✅ উত্তর: খ)
১৯. কোন শব্দে গঠনত্মক অভিধান ঘটেছে?
ক) স্বাধীনা
খ) আকাঙ্ক্ষা
গ) আগ্রাবাদ
ঘ) আক্রমণ
✅ উত্তর: ঘ)
২০. “নতুন আগমন” অর্থে কোন ব্যাকরণিক ব্যবহার হয়?
ক) প্রয়োগ হাট
খ) ব্যুৎপত্তি
গ) চন্দ্রের হাট
ঘ) কেতো মুদ্রার সাপ
✅ উত্তর: খ)
২১. “মাধুর উপর নীল আভা”— বাক্যটিতে ‘উপরের’ কী
ধরনের শব্দ?
ক) বিশেষণ
খ) বিশেষ্য
গ) ক্রিয়া
ঘ) ক্রিয়া বিশেষণ
✅ উত্তর: খ)
২২. কোন বাক্যে ক্রিয়াবিশেষণের ব্যবহার আছে?
ক) টিপটিপ বৃষ্টি পড়ছে
খ) বৃষ্টি ভিজে গাছে
গ) বৃষ্টি পড়ছে
ঘ) বৃষ্টিতে মন ভেসে যায়
✅ উত্তর: ঘ)
২৩. “সংসারের বন্ধন থেকে মুক্তি”— এককথায় কী হবে?
ক) মোক্ষ
খ) মোহনা
গ) অভিনিবেশ
ঘ) অভিনয়
✅ উত্তর: ক)
২৪. “নিষ্কৃতি” শব্দের বিপরীতার্থক কোনটি?
ক) উন্মুক্তি
খ) ব্যর্থতা
গ) উচ্ছিষ্ট
ঘ) উন্নতি
✅ উত্তর: ঘ)
২৫. যৌক্তিক ক্রিয়ার উদাহরণ আছে কোন বাক্যে?
ক) সে মাঠে খেলছে
খ) পাখিটি চঞ্চুতোচ্ছে
গ) সে ধীরে গান করছে
ঘ) সে বললে পড়বে
✅ উত্তর: ঘ)
26. What does the phrase "throw in the towel" mean?
a. To challenge
b. To surrender
c. To be furious
d. To get rid of
Ans: b
27. The doctor advised that he ___ more rest.
a. takes
b. take
c. took
d. had taken
Ans: b
28. What is the antonym of 'fortitude'?
a. Unprotected
b. Endurance
c. Weakness
d. Unlucky
Ans: c
29. What is the synonym of 'succinct'?
a. Succulent
b. Subversive
c. Elaborate
d. Concise
Ans: d
30. The phrase "swan song" means -
a. A happy beginning or introduction
b. A musical voice
c. A final performance before retirement or death
d. A sweet voice
Ans: c
31. No sooner ___ the lights go out than the children screamed.
a. did
b. have we seen
c. had
d. were
Ans: c
32. Which sentence does not have any kind of error?
a. My uncle took me to a movie last Wednesday.
b. My Uncle arrived from London last Monday.
c. My uncle has arrived from London yesterday.
d. My Uncle did not arrive from London last Monday.
Ans: a
33. Only after the meeting ___ the issue become clear.
a. have
b. was
c. is
d. did
Ans: d
34. To "burn bridges" means to -
a. commit sabotage
b. end relationships permanently
c. destroy public property
d. start a conflict
And: b
35. The politician is admired ___ his creativity and honesty.
a. with both
b. in both
c. by both
d. for both
Ans: d
36. The proposal ___ before the meeting began.
a. had been drafted
b. is being drafted
c. drafted
d. has been drafted
Ans: a
37. It was ___ that the team needed extra time.
a. so difficult a task
b. such difficult task
c. very difficult a task
d. a very difficult task
Ans: a
38. Identify the correct sentence:
a. The director considered her as talented for the role.
b. The director considered her to be talented for the role.
c. The director considered her talented for the role.
d. The director considered her talented of the role.
Ans: c
39. Each of the books, along with the shelves, ___ dusty.
a. are
b. is
c. have
d. were
Ans: b
40. The manager required the staff ___ the documents before the deadline.
a. submitted
b. submission for
c. for submitting
d. submit
Ans: d
41. Neither the candidates nor the interviewer ___ prepared.
a. was
b. were
c. have been
d. are
Ans: a
42. The new policy aims ___ to innovation across departments.
a. bring about
b. bring out
c. bring over
d. bring up
Ans: a
43. They ___ leave home by noon, but they're still not here.
a. were suppose to
b. are suppose to
c. supposed to
d. were supposed to
Ans: d
44. Choose the correct spelling.
a. Beaurocracy
b. Burocracy
c. Bureaucracy
d. Beurocracy
Ans: c
45. Which sentence uses "host" as a verb?
a. The host welcomed everyone warmly.
b. She was the host of the ceremony.
c. They will host the annual conference.
d. The host gave a speech.
Ans: c
46. Which of the following is a noun derived from 'danger'?
a. Dangerous
b. Endangerment
c. Dangerously
d. Endanger
Ans: b
47. He would rather you ___ earlier.
a. arrive
b. have arrived
c. arriving
d. arrived
Ans: d
48. After a long debate, the committee finally ___ a decision.
a. came to
b. came on
c. brought up
d. brought about
Ans: a
49. ___ my protests, he insisted ___ paying the bill.
a. Insspite, on
b. Despite, on
c. Inspite of, in
d. Despite, for
Ans: b
50. Hardly – the train left when it started raining.
ক) did
খ) has
গ) was
ঘ) had ✅
51. A two-digit number is 7 times the sum of its digits. The number that is formed by reversing its digits is 36 less than original number. What is number?
ক) 48
খ) 84
গ) 75
ঘ) 57 ✅
52. A printer was sold at the loss of 6%. If it were sold at Tk. 2600 more, there would be a profit of 7%. What was the cost price of the printer?
ক) 10,000 Tk.
খ) 15,000 Tk.
গ) 20,000 Tk.
ঘ) 25,000 Tk. ✅
53. If x + y = 8 and xy = 20, then what is the value of x³ + y³?
ক) 32
খ) –32
গ) 512
ঘ) None of these ✅
54. 40 workers can complete a work is 15 days. After six days 20 more workers joined them. How many days will they require to complete the remaining work?
ক) 4
খ) 6 ✅
গ) 10
ঘ) 15
55. The sum of seven consecutive odd numbers exceeds four times the largest by 15. Find the average of average of these numbers.
ক) 13 ✅
খ) 19
গ) 76
ঘ) 91
56. In the list S = {17, 9, 24, X, 14, 17, 21}, the mean, median and mode are all equal to one another. What is the value of X?
0 Comments